Färger

Här nedan kommer jag att beskriva de olika färgerna som finns på degus. Jag beskriver dem utifrån de jag själv kan se på mina degus och det är alltså inga sanningar eller någon standard. De färger som jag själv inte har haft ( sand och svart) har jag frågat Chloe Long, degutopia, om.Agouti (A- D- E- WW)

Agouti


Övrigt: Agouti är viltfärgen som vilda degus har.Viltblå (A- dd E- WW)

Viltblå degu

Övrigt: De viltblå degusarna härstammar från Tyskland och Nederländerna. De kan ha hälsoproblem på grund av att man i början inavlade hårt på de blå degusarna. Det finns blå degus i USA också, men man tror inte att de är besläktade med de viltblå degus vi har i Europa. I vissa viltblå linier förekommer dåligt temperamänt och aggresivitet.
Sand (A-D-ee WW)

Sand degu

Övrigt: I Tyskland och Nederländerna finns det guldfärgade degus som jag enbart har sätt på bild. Sand finns nu i Sverige men är inte så vanligt.Svart (aa D- E-  WW)

Övrigt: Det finns uppgifter om svarta degus i Tyskland, men än så länge finns det inga i Sverige.


Creme ( A- dd ee)

Övrigt:  Info kommer


Tricolore

Övrigt: Info kommer


Vit

Övrigt: Det finns inga vita degus utan bara extremt vittäcknade.Vittäckning (Ww)

Betula

Övrigt: Vittecknade degus har vita områden, som ibland enbart visar sig som några vita hårstrån och ibland som nästan helt vita degus. Detta är en gen som ofta är inavlad, djuren kan ha nedsatt immunförsvar. De vanligaste vittäckningarna är vit bläs eller stjärna, vit vid kön och delvis vit svans.


Creme ( A- dd ee)

Övrigt:  Info kommer


Tricolore

Övrigt: Info kommer

 

Källor:
Degutopia ( http://www.degutopia.co.uk/degucolours.htm )
DeguSidan ( http://www.degusidan.cybersite.nu/Farger )

Referent: Chloe Long, degutopia

Bilden på den sandfärgade degun används med tillstånd av ägaren Louise Larsson (Kristallens uppfödning).

 

 


Här nedan kommer jag att beskriva de olika färgerna som finns på degus. Jag beskriver dem utifrån de jag själv kan se på mina degus och det är alltså inga sanningar eller någon standard. De färger som jag själv inte har haft ( sand/guld och svart) har jag frågat Chloe Long, degutopia, om.Agouti (A- B-)

Pälsen: En agouti har svart ticking, mittenparti på hårstråna ska vara gyllenröd och nederdelen på hårstrået ska vara svart.

Magen: Magen ska vara en mycket ljusare variant av kroppens färg, något gräddfärgad.

Ögonen: Degun ska ha ljusa ringar kring dom klara, svarta ögonen.

Svansen: Håren på undersidan av svansen ska vara ljus fram till där själva svanstofsen börjar. Håren på ovansidan av svansen och svanstofsen ska vara svarta.

Tassar och Ben: Tassarna och insidan av benen ska ha samma färg som magen.

Övrigt: Agouti är viltfärgen som vilda degus har.Viltblå (A- bb)

Pälsen: Hårstråna på en viltblå degu har en blågrå ticking, medan resten av hårstråna är ljust ljust askgrå. Den askgrå nederdelen av hårstråna kan ha en gulaktig ton i överkanten.

Magen: Magen är ljust ljust askgrå.

Ögonen: Precis som en agoutifärgad degu så ska en viltblå degu ha ljusa ringar kring dom svarta, klara ögonen.

Svansen: Håren på undersidan av svansen ska vara ljus fram till där själva svanstofsen börjar håren på ovansidan av svansen och svanstofsen ska vara svarta.

Tassar och ben: Tassarna och insidan av benen ska ha samma färg som magen.

Övrigt: Dom viltblå degusarna härstammar från Tyskland och Nederländerna. Dom kan ha hälsoproblem på grund av att man i början inavlade hårt på dom blå degusarna. Det finns blå degus i USA också, men man tror inte att dom är besläktade med dom viltblå degus vi har i Europa.Guld/Sand

Övrigt: I Tyskland och Nederländerna finns det guldfärgade degus som jag enbart har sätt på bild. Guldfärgade degus har ofta hälsoproblem och har ofta inte ”degu typiskt” utseende.Svart

Övrigt: Det finns uppgifter om svarta degus i Tyskland, men än så länge finns det inga i Sverige. Dom svarta degusarna är egentligen inte svarta utan mörkt mörkt bruna.Vittäckning

Övrigt: Vittecknade degus har vita områden, som ibland enbart visar sig som några vita hårstrån och ibland som nästan helt vita degus. Detta är en gen som ofta är inavlad, djuren kan ha nedsatt immunförsvar. Dom vanligaste vittäckningarna är vit bläs eller stjärna, vit vid kön och delvis vit svans.

 

Referent: Chloe Long, degutopia