Buren

 

Se alltid till att degusarna inte kan rymma eller gnaga sig ur buren

 

En bur för 2 degus bör vara minst 75x40x40 cm enligt jordbruksverket men ju större bur desto bättre. I djuraffären finns det inga speciella degu burar att köpa, så då finns det 2 alternativ: Köpa en annan bur eller bygga en själv. Vad man bör tänka på när man köper bur är att degus har behov av att hoppa och klättra, så dom vill ha en hög bur.

Degu burarDSC_0157-2

Köpa bur

Köp gärna en bur som är helt i metall t.ex. en fågel volj är, så är det inte lika stor "rymningsrisk" och degun kan inte gnaga sönder buren. Köp däremot inte en bur som har en galler överdel som "står" på en plast botten, degun gnager snabbt igenom plast. Däremot finns det burar med plast botten, där galler överdelen står inuti plastbotten. De burarna brukar också ha en gallerplatta som man kan lägga i botten(om man har ordäntligt med strö ovanpå).

Garderbobsbur

Bygga egen bur

 Om man ska bygga en egen bur så är det bra att ha ett akvarium som botten, och bygga som en galler bur ovan på. Se till att du bygger en bur som degun inte kan kan gnaga sönder och rymma ur! Det är en risk att ha burar helt i trä, degun gnager snabbt igenom trä om den vill. Om man ändå vill ha en bur helt i trä får man kolla ofta så att dom inte börjar gnager hål och om de gör det får man laga eller byta biten. Istället för att bygga en träbur helt från grunden kan man använda en gammal garderob. För att göra buren säkrare kan man klä hela insidan av buren i galler och sätta kvartsstavar i hörnen/kanterna. Använd inte kyckling nät som galler, det gnager degus sönder, använd i stället svetsat nät. Det är bra om man tar en sån liten storlek på hålen på nätet som möjligt, speciellt om man har ungar.

 Voljär

Inredning

Saker som ska finnas i buren: Matskål i keramik eller metall, Vattenflaska, hus i trä eller keramik, minst en hylla per degu som helst ska vara i trä, sandbad/skål med chinchillasand. Om man har många degus är det bra att ha flera matskålar och vatten flaskor för att undvika tjafs, då degus kan vara lite egoistiska gällande mat och vatten.

Saker som kan finnas i buren: Stenar, höhäck, Hängmattor, pappersrör, kartonger, rep, korgar, papperssaker, krukor, tegelrör, fågelleksaker, broar, fågel holk, stegar, grenar, kokosnötter men se till att det inte finns något kokoskött kvar eftersom det är mycket fett. Mycket mer saker kan man inreda buren med bara man har lite fantasi.

Saker som inte bör finnas i buren: Saker i plast, galler hyllor, galler korgar, hamster vadd, saker degun kan fastna i eller göra sig illa på. Man kan ha gallerhyllor om man har tex kartong ovanpå hyllorna, och man kan ha gallerkorgar om man har tex en handduk i. Det är för att degusarna inte ska skada tassarna och få pododermatitis.

Exempel på bottenmaterial: Spån(damfritt), toalät, alflis, aspflis.

Exempel på bomaterial: Toalettpapper och pappersbitar är bra bomaterial. De använder även höet att boa med. Även halm kan man ha som bomaterial.