Avel

 

Degus är flockdjur och vill bo minst 2 och 2 med artfränder. Om man inte tänker avla ska man inte ha en hona och en hane ihop, utan man får antingen ha två honor eller två hanar. Större flockar än 2 individer går också bra om man har tillräckligt stor bur.


Börja avla:

Innan man bestämmer sig för att börja avla måste man tänka igenom det mycket ordäntligt. Har man den kunskapen som krävs? Tid? Plats? Råd? Och den stora frågan Varför man tänker börja avla? Om man bara vill få små söta ungar vill jag avråda till att ta någon kull. Det blir inte bra för någon. Ofta har man då inte tänkt igenom det ordäntligt, har inte tillräckligt med kunskap och risken är då stor att det blir inavel, avel på sjuka djur eller djur med dåligt psyke.Deguunge

Vanligast är att honorna blir könsmogna mellan 3-12 månaders ålder och hanar 6-12 månader, men de kan bli det tidigare. Honan är brunstig ungefär var 30:e dag och direkt efter födseln, därför bör man ta ut hanen ur buren dom första dygnen efter födseln för att undvika om parning. En hona kan paras tidigast när hon är 5 månader, men jag tycker att man bör vänta tills hon är 1 år och hon bör väga minst 200 g. Honan går dräktig i ca 90 dagar men det brukar vara först i sista månade som man märker det på henne. En dräktig hona bör man hantera varsamt då hon annars lätt gör abort. Om man har två dräktiga honor bör man sära på dom när det börjar närma sig nedkomsten, då det annars finns risk att en av kullarna inte klarar sig. Man kan sedan sätta ihop honorna och ungarna när yngsta kullen är minst 7 dygn gamla. Det är vanligast med en kull med 4-6 ungar, men det kan variera mellan 1-10 ungar. Ungarna föds med päls och oftast öppna ögon, dom börjar vandra omkring korta stunder i buren och smaka vuxen mat rätt snabbt. Ungarna slutar dia vid 6 veckors ålder, men jag tycker att dom bör vänta med att flytta tills dom är 7-8 veckor. För att vara på den säkra sidan kan man vid 6 veckors ålder könsuppdela ungarna.